Soczyste udka z kurczaka w maślance

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka,
  • 500 ml maślanki,
  • 2 małe, suszone papryczki chili,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 2 – 3 ząbki przetartego czosnku,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Podudzia z kurczaka dokładnie nacieramy mieszanką przypraw, zalewamy maślanką i odstawiamy je na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Następnie wyjmujemy podudzia z marynaty, usuwamy jej nadmiar i przekładamy do brytfanki. Mięso pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku (do zarumienienia). Udka możemy podawać z dodatkiem ryżu lub kaszy i ulubionej surówki. Smacznego!