FASOLA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ Z INDYKA (6 PORCJI)

Składniki:

  • 5 kubków rosołu drobiowego
  • 2 kubki brązowego ryżu zielona papryka pokrojona w kostkę, czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 kg wędzonej kiełbasy z indyka, pokrojonej w krążki grubości 1 cm
  • 2 400-gramowe puszki fasoli
  • 400-gramowa puszka krojonych pomidorów
  • łyżeczka tymianku
  • liść laurowy
  • mielony pieprz do smaku
  • ostry sos paprykowy do smaku

Przygotowanie:

W garnku w rosole zagotuj ryż, aż zacznie wrzeć. Nakryj garnek, zmniejsz gaz do małego i gotuj ryż, aż wchłonie rosół (ok. 40 min). Podsmaż na mocno rozgrzanej oliwie paprykę, cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj kiełbasę i smaż ją, aż zacznie się brązowić. Dodaj fasolę i jeden kubek zalewy z fasoli, pomidory razem z sokiem, tymianek i liść laurowy. Duś przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw pieprzem i sosem do smaku. Dodaj ryż i wszystko wymieszaj.

Wartość odżywcza 1 porcji: 470 kcal, 68 g węglowodanów, 25 g białka, 11 g tłuszczu

KURCZAK Z WARZYWAMI

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 10 cm białej rzodkwi
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g groszku cukrowego
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej (można zamienić skrobią ziemniaczaną)
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka (opcjonalnie woda)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rozgrzać oliwę na dużej patelni na średnim ogniu następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Smażyć przez 1 minutę. Dodać piersi kurczaka pokrojone w 1 cm paski i smażyć 3 - 4 minuty, aż się zarumieni, cały czas mieszając. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, marchew i białą rzodkiew w paseczki oraz paprykę w krążki. Smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać obrany groszek cukrowy i sos sojowy całość mieszać jeszcze przez 3 minuty. W szklance rozpuścić mąkę kukurydzianą z bulionem z kurczaka i przelać na patelnię. Dusić przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje Na sam koniec posypać łuskanym słonecznikiem i natką pietruszki.

PIERŚ Z KURCZAKA z jarzębiną z marynowanymi łodygami czosnku i puree chrzanowym

Składniki:

  • 150 gr piersi z kurczaka
  • 50 g dżemu z jarzębiny
  • 100 g łodygi czosnku
  • 2 główki czosnku
  • 1 marchewka
  • 100 ml śmietana 36%
  • 200 g ziemniaków
  • 20 g chrzanu
  • 80 g masła
  • cukier, sól, pieprz biały

Przygotowanie:

Przygotowaną pierś nadziewamy jarzębiną i całość zwijamy w roladkę. Roladki wkładamy do woreczków foliowanych a następnie gotujemy je w maszynie sous vide. Należy ugotować ziemniaki, później wymieszać je z chrzanem, śmietanką i dodać przyprawy. Łodygi czosnku smażymy na patelni z masłem i plasterkami czosnku. Paski marchewki karmelizujemy z cukrem. Całość wykładamy na talerz i danie gotowe.

KURCZAK W SOSIE CURRY Z POMIDORAMI

Składniki:

  • pierś z kurczaka 400 g
  • pomidory z puszki - 1 szklanka
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu - 1 szklanka
  • czosnek - 2 szt
  • cebule - 2 szt
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • kmin rzymski - 2 łyżeczki
  • kurkuma - 2 łyżeczki
  • gorczyca - 1 łyżeczka
  • ziarna kolendry - 1 łyżeczka
  • mielone chili - 1 łyżeczka
  • kardamon - 1 łyżeczka
  • goździki - 20 ziaren
  • imbir - 1 łyżka
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia - 100 g

Przygotowanie:

1. Wymieszaj 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu z sokiem z cytryny, kminem rzymskim, kurkumą, chili i pieprzem. 2. Pokrój mięso w średniej wielkości kostkę, włóż do marynaty na minimum 1 godz. Pokrój cebule w cienkie plastry. Posiekaj czosnek i imbir. 3. Rozgrzej masło i dodaj ziarna gorczycy, kardamonu, goździki, kolendrę. Gdy przyprawy zbrązowieją, dodaj cebule. Po zeszkleniu cebuli, dorzuć posiekany czosnek oraz imbir, na koniec dodaj pomidory. 4. Podsmaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć kurczaka z marynatą. Gotuj tak długo, aż kurczak będzie miękki, a z reszty składników powstanie gęsty sos. Podawaj z jogurtem.